Historie popcornu

Popcorn je starší více než 5000 let a pochází z Ameriky. Vypukaná kukuřice byla nedílnou součástí stravy pro tamní indiánské kmeny. Ty byly pukáním kukuřice natolik ohromeni, že tento proces považovali za něco magického a proto popcornem uctívali své bohy. Aztéčtí indiáni dokonce používali popcorn jako ozdobu na obřadní čelenky a náhrdelníky. Nejstarší popcorn byl objeven V Novém Mexiku v Netopýří jeskyni. Stáří tohoto popcornu je odhadováno na cca 5000 let.

V novodobých dějinách zažil popcorn svůj největších rozmach po roce 1885, kdy Charles Cretors z Ohia představil světu svůj vynález - komerční stroj na výrobu popcornu. Od té doby pak nebyli lidé odkázáni na podomácku vyráběný popcorn, ale mohli si již kupovat hotový. Evropa popcorn objevila spolu s Amerikou. Populární začíná být popcorn v padesátých letech, v době Elvise. V České republice prožíval popcorn svůj velký boom až v 90. letech. Od té doby si už bez popcornu nelze představit žádné multikino a stále častěji se s ním setkáváme i jako s plnohodnotnou potravinou a součástí zdravé výživy.

Historie popkornovače

Charles Cretors pocházel z městečka Lebanon ve státě Ohio. Cestoval přes středozápad, na několik let se usadil v kansaském městě Fort Scott a poté ve městě Decatur ve státě Illinois. Podnikal v malířském průmyslu, pracoval ve veřejném podniku, otevřel si pekárnu a dokonce i cukrárnu. A jelikož každé jeho podnikání vedlo k tomu následujícímu, uvědomil si Cretors svou vášeň pro zjišťování toho, jak věci pracují. Do své cukrárny si pořídil stroj na pražení arašídů, které chtěl nově zahrnout do nabídky. Protože však nebyl spokojen s jeho funkčností, přepracoval jej. A právě v této době, v roce 1885, se Cretors přestěhoval i se svou ženou a dětmi do Chicaga, kde zamýšlel s tímto svým novým strojem prorazit na trh.

Cretors chtěl svůj nový přístroj vyzkoušet v každodenním provozu a zároveň potřeboval získat peníze. Koupil si tedy licenci a postavil přístroj na chodník před svým obchodem, kde ho mohl jak vyzkoušet, tak prodávat vyrobené produkty. Licenci zakoupil 2. prosince 1885 a to je také den vzniku jeho společnosti C. Cretors & Company. Jeho přístroj byl poháněn malým parním strojem, který automatizoval celý proces pražení. To byl v té době zcela nový koncept. Jednoho dne se Cretors náhodou setkal s obchodním cestujícím, který si od něj koupil sáček pražených arašídů. Obchodníka, jistého J. M. Savage, přístroj na pražení arašídů velice zaujal a nabídl se, že by se přístroj pokusil prodávat ve své územní oblasti. Cretors souhlasil, a tak si najal svého prvního obchodního zástupce.

Do roku 1893 vytvořil Cretors přístroj poháněný parou, který byl schopný opražit přes pět kilogramů arašídů, devět kilogramů kávy, kukuřičných zrn a také jedlých kaštanů. Popcorn se stal novou oblíbenou pochoutkou. Cretors tedy přetvořil svůj přístroj tak, aby mohl pražit kukuřici i arašídy zároveň. Konstrukce jeho přístroje nabízela oproti ručně obsluhovanému přístroji na pražení několik výhod. Zaprvé, výsledek této automatizované výroby byl mnohem předvídatelnější, což bylo příhodné jak pro prodejce, tak pro zákazníka. Zákazníky přitahovala též novinka v podobě parního stroje a Tosty Rosty Man, malý mechanický klaun, který přístroji dělal reklamu. Cretorův přístroj byl prvním automatickým přístrojem, který byl schopen připravovat popcorn stejnoměrně a s různými příchutěmi. Výsledkem byl pokaždé stejný produkt. Cretors si zažádal o patent na svůj nový automatický přístroj na pražení arašídů a popkornovač 10. srpna 1891. Patent číslo 506 207 mu byl vydán 10. října 1893.

Charles Cretors vzal svůj nový popkornovač a přístroj na pražení arašídů na Světovou výstavu konanou v roce 1893 v Chicagu (anglicky Chicago’s Columbian Exposition), kde jej představil veřejnosti. Popkornovač měl v té době již novou podobu, a to podobu vozíku s přístrojem na přípravu popcornu. Po zkušební době, kdy Cretors rozdával vzorky svého nového produktu, se začali lidé shromažďovat před jeho stánkem, aby si koupili sáček horkého popcornu s máslovou příchutí.

zdroj: Wikipedia

popcornhistory

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.